Dziś jest: 19 kwiecień 2019 r.
Szukane wyrażenie:


sprawdź repertuar na dzień:



Znajdź projekcje filmu:


SCENA
FILM
GALERIA
EDUKACJA
USŁUGI
O NAS
FOTORELACJE
TERMINARZ IMPREZ
20 TNF
PROJEKCJE KONKURSOWE
PROJEKCJE SPECJALNE
PROJEKCJE PLENEROWE
FILMY ANIMOWANE
FILMY DOKUMENTALNE
FILMY OFFowe
NOC Z PKF
KONCERTY
PROGRAM 20 TNF
PATRONI MEDIALNI
KLUB FESTIWALOWY
SPONSORZY 20 TNF
SPOTKANIA
GALERIA 20 TNF
LAUREACI 20 TNF
PODSUMOWANIE 20 TNF
21 TNF
BYŁ SOBIE BLUES...2007
DNI TARNOWA 2006
BYŁ SOBIE BLUES...2006
22 TNF
DNI TARNOWA 2008
BYŁ SOBIE BLUES...2008
23 TARNOWSKA NAGRODA FILMOWA
BYŁ SOBIE BLUES... 2009


Tarnowskie
Centrum
Kultury


ul. Rynek 5
33-100 Tarnów
POLAND

tel/fax:+48 14 6 888 888

email: tck@tck.pl

Kino Marzenie
ul. Staszica 4
33 - 100 Tarnów
POLAND

tel/fax:+48 14 6 888 885

email: kino@tck.pl







20 TNF / PROJEKCJE KONKURSOWE

drukuj
2006-04-14
"Persona non grata", reż. Krzysztof Zanussi (źródło: Inf.wł./www.filmpolski.pl)




„PERSONA NON GRATA”


reżyseria: Krzysztof Zanussi
scenariusz: Krzysztof Zanussi
zdjęcia: Edward Kłosiński
muzyka: Wojciech Kilar
scenografia: Jagna Janicka

obsada:
Zbigniew Zapasiewicz (Wiktor), Nikita Michałkow (Oleg), Jerzy Stuhr (radca), Daniel Olbrychski (wiceminister), Andrzej Chyra (Waldemar), Maria Bekker (Oksana), Halina Golanko (żona Wiktora), Marcin Kwaśny (człowiek)

produkcja: Polska, Włochy, Rosja
rok produkcji: 2005
premiera: 2005. 09. 09
czas trwania: 113 min.

produkcja: Studio Filmowe (d. Zespół Filmowy) Tor, Three T Productions, Sintra koprodukcja: Telewizja Polska - Agencja Filmowa, Canal+ Polska


Wiktor, ambasador Polski w Urugwaju, boleśnie przeżywa nagłą śmierć ukochanej żony. Po przyjeździe do kraju spotyka rosyjskiego wiceministra spraw zagranicznych, Olega, z którym przyjaźnił się przed dwudziestu laty, kiedy sam był działaczem podziemia, a Oleg stawiał pierwsze kroki w sowieckiej dyplomacji w Polsce. Ich przyjaźń obciążona jest dwoma podejrzeniami. Wiktor przypuszcza, że Oleg zajmował się infiltrowaniem polskiego podziemia oraz, że był kochankiem jego żony...

8 maja 2006, godz. 20.30, kino Marzenie




KRZYSZTOF ZANUSSI

Reżyser, scenarzysta. Ur. w 1939 w Warszawie. Studiował fizykę na Uniwersytecie Warszawskim (1955-59) i filozofię na Uniwersytecie Jagiellońskim (1959-62). Reżyserię w łódzkiej szkole filmowej ukończył w 1966. Od 1980 kierownik artystyczny ZF TOR a następnie dyrektor SF TOR. W latach 1971-83 wiceprezes Stowarzyszenia Filmowców Polskich, a w latach 1975-77 przewodniczący Rady Polskiej Federacji DKF. 1987-2002 członek Komitetu Kinematografii. Wykładowca uczelni filmowych, m.in. PWSFTViT w Łodzi, National Film School w Wielkiej Brytanii. Reżyseruje przedstawienia operowe i teatralne w Polsce, Niemczech, Szwajcarii, we Włoszech, Francji i Rosji. W 1990 został wybrany Prezydentem Federacji Europejskiej Realizatorów  Audiowizualnych (FERA). Konsultant Komisji Pontyfikalnej d/s Kultury w Watykanie; były wiceprzewodniczący Rady Programowej Polskiej Telewizji Publicznej. Był także Prezydentem Stowarzyszenia EUROVISIONI. Profesor Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Członek Polskiego PEN-Clubu i Stowarzyszenia Pisarzy. Członek Europejskiej Akademii Filmowej oraz Papieskiej Akademii Sztuk Pięknych i Literatury. Autor książek m.in. "Pora umierać", "Między jarmarkiem a salonem".
Laureat wielu nagród państwowych i filmowych w Polsce i za granicą.    


Filmografia fabularna (wybór):

1966 – Śmierć prowincjała (film dyplomowy)
1967 – Twarzą w twarz
1968 – Zaliczenie (tv)
1969 – Struktura kryształu
1970 – Góry o zmierzchu (tv)
1971 – Życie rodzinne,
1971 - Rola (tv)
1971 - Za ścianą
1972 – Hipoteza (tv)
1973 – Iluminacja
1974 -  The Catamount Killing (prod. USA-RFN)
1974 - Bilans kwartalny
1975 – Nachtdienst (tv)
1976 - Barwy ochronne
1977 – Anatomie Stunde (tv, prod. RFN)
1977 - Haus der Frauen (tv, prod. RFN)
1978 - Spirala
1979 – Wege in der Nacht (tv, prod. RFN)
1980 – Constans
1980 - Kontrakt
1981 – Z dalekiego kraju (prod. Wlk. Brytania - Włochy - Polska)
1981 - Die Versuchung (tv, prod. RFN)
1982 – Die Unerreichbare (tv, prod. RFN)
1983 – Blaubart (tv, prod. Szwajcaria)
1984 – Rok spokojnego słońca (prod. Polska - RFN - USA)
1985 – Paradygmat
1988 – Gdzieśkolwiek jest, jeśliś jest... (prod. Polska - RFN)
1989 – Stan posiadania
1990 – Das Lange Gesprach mit dem Vogel (prod. Niemcy)
1990 - Życie za życie (prod. Polska - Niemcy)
1992 – Dotknięcie ręki (prod. Polska - Wlk. Brytania - Dania)
1996 – Cwał
1996 - Opowieści weekendowe (cykl tv): Damski interes, Słaba wiara, Urok wszeteczny, Niepisane prawa;
1997 – Brat naszego Boga; Opowieści weekendowe: Dusza śpiewa, Ostatni krąg, Linia opóźniająca
2000 – Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową; Opowieści weekendowe: Skarby ukryte
2002 – Suplement
2005 - Persona non grata


Nagrody i wyróżnienia

2006 - PERSONA NON GRATA Złota Taśma (przyznawana przez Koło Piśmiennictwa SFP) w kategorii: film polski za rok 2005, Orzeł, Polska Nagroda Filmowa (nominacja) w kategorii: najlepszy scenariusz; za rok 2005, w kategorii: najlepsza reżyseria; za rok 2005, Gdynia (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda Jury

2002 - SUPLEMENT Moskwa (MFF) nagroda FIPRESCI

2001 - ŻYCIE JAKO ŚMIERTELNA CHOROBA PRZENOSZONA DROGĄ PŁCIOWĄ Złota Taśma (przyznawana przez Koło Piśmiennictwa SFP) w kategorii: film polski za rok 2000; ex aequo z filmem "Daleko od okna" , Złota Kaczka (przyznawana przez pismo "Film") w kategorii: najlepszy polski film; za rok 2000 , Września (Ogólnopolski Festiwal Sztuki Filmowej "Prowincjonalia") nagroda główna "Jańcia Wodnika", Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa) nagroda jury młodzieżowego, Tambow (Festiwal "Złoty Rycerz") Nagroda Specjalna Jury, Orzeł, Polska Nagroda Filmowa w kategorii: najlepszy scenariusz; za rok 2000, w kategorii: najlepszy producent; za rok 2000 , w kategorii: najlepsza reżyseria; za rok 2000, Kalifornia (Wine Country Film Festival) nagroda w kategorii: najlepszy reżyser w konkursie międzynarodowym, 2000 Moskwa (MFF) Nagroda Główna (statuetka św. Jerzego), Gdynia (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda dziennikarzy, Grand Prix (Wielka Nagroda Jury "Złote Lwy") nazwa nagrody: Wielka Nagroda "Złote Lwy Gdańskie"

1999 - OUR GOD S BROTHER Teheran (MFF) nagroda za scenariusz

1997 - CWAŁ Moskwa (MFF Słowiańskich i Prawosławnych) Srebrny Witeź festiwal odbywał się pod hasłem "O chrześcijańskie ideały moralne, o podniesienie duszy człowieka", 1996 - Toronto (MFF) nagroda Stowarzyszenia Fahrenheita, Tokio (MFF) Nagroda Specjalna Jury, Gdynia (FPFF) nagroda redakcji "Gościa Niedzielnego", "Złoty Klakier", nagroda Radia Gdańsk dla reżysera najdłużej oklaskiwanego filmu, Nagroda Specjalna Jury, nagroda dziennikarzy

1993 - DOTKNIĘCIE RĘKI Złota Taśma (przyznawana przez Koło Piśmiennictwa SFP) w kategorii: film polski za rok 1992

1990 - STAN POSIADANIA Strasburg (FF) nagroda jury, Nagroda Szefa Kinematografii za twórczość filmową w dziedzinie filmu fabularnego, 1989 - Moskwa (MFF) nagroda jury ekumenicznego

1984 - ROK SPOKOJNEGO SŁOŃCA Wenecja (MFF) Złoty Lew, Wenecja (MFF) nagroda Związku Włoskich Dziennikarzy Filmowych dla filmu zagranicznego,

1982 - IMPERATIV Wenecja (MFF) Nagroda Specjalna Jury

1981 - CONSTANS Panama (MFF) Wielka Nagroda, Kartagena (MFF) nagroda za scenariusz, 1980 - KONTRAKT Wenecja (MFF) wyróżnienie UNICEF,  wyróżnienie OCIC (Katolickie Biuro Filmowe)

1980 - CONSTANS Gdynia (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) Nagroda Specjalna Jury, Cannes (MFF) nagroda Jury, nagroda Jury Ekumenicznego

1979 - SPIRALA Złota Kamera (przyznawana przez pismo "Film") w kategorii: najlepszy film o tematyce współczesnej; za podjęcie tematu współczesnego o uniwersalnych, humanistycznych walorach; przyznana za rok 1978; nazwa nagrody: Nagroda "Filmu", Panama (MFF) nagroda za scenariusz, nagroda za reżyserię

1978 - BARWY OCHRONNE Rotterdam (MFF) nagroda dziennikarzy, SPIRALA Łagów (LLF) nagroda Kin Studyjnych,  Gdynia (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda dziennikarzy za walory estetyczne, głębokie wartości poznawcze i humanistyczne treści filmowego przesłania, Cannes (MFF) nagroda Jury Ekumenicznego

1977 - BARWY OCHRONNE Teheran (MFF) "Złoty Koziorożec" za reżyserię, Gdynia (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda za scenariusz, Grand Prix (Wielka Nagroda Jury "Złote Lwy")

1976 - BILANS KWARTALNY Złota Kamera (przyznawana przez pismo "Film") w kategorii: najlepszy film o tematyce współczesnej; przyznana za rok 1975; nazwa nagrody: Nagroda "Filmu", ILUMINACJA Łagów (LLF) Złote Grono za przenikliwość obserwacji w przeobrażającym się społeczeństwie polskim, Figueira da Foz (MFF) Złoty Medal

1975 - BILANS KWARTALNY Berlin (MFF) nagroda OCIC (Międzynarodowa Katolicka Organizacja Filmowa), 1974 - ILUMINACJA Łagów (LLF) Złote Grono, Gdynia  (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) Nagroda Specjalna Jury

1973 - GÓRY O ZMIERZCHU Trydent (MFF Górskich i Podróżniczych) Trofeum Narodów, ILUMINACJA Syrenka Warszawska (nagroda Klubu Krytyki Filmowej SDP) w kategorii filmu fabularnego, Rawenna (MFF) Grand Prix, Nagroda im. Włodzimierza Pietrzaka, Mannheim (MTF) wyróżnienie, Locarno (MFF) nagroda jury ekumenicznego,   nagroda FIPRESCI i Grand Prix, Koszalin (KSF "Młodzi i Film") Grand Prix "Wielki Jantar" za walory humanistyczne i intelektualne oraz nowoczesny kształt wypowiedzi; nazwa festiwalu: I Międzynarodowe Spotkania Filmowe "Młodzież na ekranie"

ŻYCIE RODZINNE Kolombo (MFF) II nagroda, Valladolid (MFF) Premio Cidad de Valladolid, II nagroda "Premio de San Gregorio", 1972 Łagów (LLF) nagroda za scenariusz, nagroda Kin Studyjnych, 1971 Złota Kaczka (przyznawana przez pismo "Film") w kategorii: najlepszy film polski; przyznana w 1972, Chicago (MFF) "Srebrny Hugo"

1971 - ZA ŚCIANĄ San Remo (MFF Autorskich) Grand Prix

1970 - STRUKTURA KRYSZTAŁU Valladolid (MFF) Premio Cidad de Valladolid, Panama (MFF) nagroda specjalna, Mar Del Plata (MFF) nagroda za scenariusz, nagroda Federacji Argentyńskich Klubów Filmowych, nagroda argentyńskich krytyków filmowych za debiut reżyserski, Kolombo (MFF) II nagroda, 1969 - Syrenka Warszawska (nagroda Klubu Krytyki Filmowej SDP) w kategorii filmu fabularnego, Nagroda im. Andrzeja Munka (przyznawana przez PWSFTviT)


* GALERIA *


(640x423)
(640x426)
(552x361)
(552x361)
(552x361)
(552x361)
(327x480)
(335x480)








Podsumowanie 20 Tarnowskiej Nagrody Filmowej





Gala Finałowa 20 TNF - 13.05.06





6 dzień 20 TNF - koncert plenerowy





Laureaci 20 Tarnowskiej Nagrody Filmowej





5 dzień TNF - spotkanie z S. Zawiślińskim, projekcje AKF Szwenk





4 dzień 20 TNF - spotkanie z R. Olechem, Zbigniewem Zamachowskim i koncert MovieStory w TCK





3 dzień 20 TNF - spotkanie z Jolantą Fraszyńską - 09.05.06





2 dzień 20 TNF - 08.05.06





Inauguracja 20 TNF - 07.05.06





Movie Story w Klubie Festiwalowym TCK - 10.05.06





Spotkaj się z twórcami filmów prezentowanych podczas 20 TNF!





Sponsorzy 20 TNF





KONKURS DLA FILMOWCÓW AMATORÓW!





PATRONI 20 TNF





Szczegółowy program 20 Tarnowskiej Nagrody Filmowej





Koncert inaugurujący 20 TNF - MFK 07.05.06





Koncert plenerowy z muzyką filmową - Rynek 12.05.06





Koncert galowy na zakończenie 20 TNF





Noc z Polską Kroniką Filmową - kino Marzenie 12.05.06





Laureaci XXX FPFF Gdynia 2005 w konkursie kina niezależnego





"Homo Father", reż. Piotr Matwiejczyk





"Ugór", reż. Dominik Matwiejczyk





Rok Kieślowskiego - dorobek dokumentalny K. Kieślowskiego





Filmy animowane Piotra Dumały





"Wielka literatura w animacji - filmy Piotra Dumały"





"Łagodna", reż. P. Dumała





"Wolność nogi", reż. P. Dumała





"Nerwowe życie kosmosu", reż. P. Dumała





"Latające włosy", reż. P. Dumała





"Lata Dwudzieste... Lata Trzydzieste...", reż. J. Rzeszewski - Rynek 11.05.06





"Halo Szpicbródka...", reż. J. Rzeszewski, M. Jahoda - Rynek 10.05.06





"Big Bang", reż. A. Kondratiuk - Rynek 09.05.06





"Wielka majówka", reż. K. Rogulski - Rynek 08.05.06





POLONICA 2005 - "Marzyciel", reż. Marc Forster





POLONICA 2005 - "Lato miłości", reż Paweł Pawlikowski





"Piekło", reż. Danis Tanovic





"Parę osób, mały czas", reż. Andrzej Barański





"Doskonałe popołudnie", reż. Przemysław Wojcieszek





"Cała zima bez ognia", reż. Grzegorz Zgliński





"Wszyscy jesteśmy Chrystusami", rez. Marek Koterski





"Mistrz", reż. Piotr Trzaskalski





"Rozdroże cafe", reż Leszek Wosiewicz





"Kochankowie z Marony", reż. Izabella Cywińska





"Skazany na bluesa", reż Jan Kidawa - Błoński





"Persona non grata", reż. Krzysztof Zanussi





"Wróżby Kumaka", reż. Robert Gliński





"Komornik", reż. Feliks Falk





"Jestem", reż. Dorota Kędzierzawska





"Masz na imię Justine", reż. Franco de Pena





| SCENA | FILM | GALERIA | EDUKACJA | USŁUGI | O NAS | FOTORELACJE | TERMINARZ IMPREZ | 20 TNF | 21 TNF | BYŁ SOBIE BLUES...2007 | DNI TARNOWA 2006 | BYŁ SOBIE BLUES...2006 | 22 TNF | DNI TARNOWA 2008 | BYŁ SOBIE BLUES...2008 | 23 TARNOWSKA NAGRODA FILMOWA | BYŁ SOBIE BLUES... 2009 |
(©) www.tck.pl 2005. Wszelkie prawa zastrzeżone.