Dziś jest: 11 grudzień 2018 r.
Szukane wyrażenie:


sprawdź repertuar na dzień:



Znajdź projekcje filmu:


SCENA
FILM
GALERIA
EDUKACJA
USŁUGI
O NAS
FOTORELACJE
TERMINARZ IMPREZ
20 TNF
21 TNF
INFORMACJE
PROJEKCJE KONKURSOWE
PROJEKCJE SPECJALNE
PROJEKCJE PLENEROWE
KINO MŁODEGO WIDZA
KONCERTY PLENEROWE
SPOTKANIA Z TWÓRCAMI
DEBATA
PROGRAM 21 TNF
VIDEO-ART L. MAJEWSKIEGO
PATRONI MEDIALNI
PARTNERZY 21 TNF
GALERIA 21 TNF
LAUREACI 21 TNF
REGULAMIN 21 TNF
BYŁ SOBIE BLUES...2007
DNI TARNOWA 2006
BYŁ SOBIE BLUES...2006
22 TNF
DNI TARNOWA 2008
BYŁ SOBIE BLUES...2008
23 TARNOWSKA NAGRODA FILMOWA
BYŁ SOBIE BLUES... 2009


Tarnowskie
Centrum
Kultury


ul. Rynek 5
33-100 Tarnów
POLAND

tel/fax:+48 14 6 888 888

email: tck@tck.pl

Kino Marzenie
ul. Staszica 4
33 - 100 Tarnów
POLAND

tel/fax:+48 14 6 888 885

email: kino@tck.pl







21 TNF / PROJEKCJE PLENEROWE

drukuj
2007-04-20
KINO PLENEROWE - Filmy z udziałem Jana Machulskiego , Rynek 20 - 23.05.07 (źródło: Inf.wł./www.filmpolski.pl)




Wzorem ubiegłorocznej Tarnowskiej Nagrody Filmowej, również podczas jej 21 edycji zapraszamy na tarnowski Rynek na projekcje plenerowe filmów z udziałem Przewodniczącego Jury - Jana Machulskiego.


Podczas 4 majowych wieczorów w trakcie trwania Festiwalu na telebimie o wym. 8 x 6 metrów wyświetlimy 4 filmy:

20.05.07, godz. 21.30 - "OSTATNI DZIEŃ LATA"

21.05.07, godz. 21.00 - "SUBLOKATOR"

22.05.07, godz. 21.00 - "VABANK 2 CZYLI RIPOSTA"

23.05.07, godz. 21.00 - "VINCI"




Jan Machulski  - polski aktor filmowy, teatralny i telewizyjny, reżyser  i pedagog.
Urodzony 3 lipca 1928 roku w Łodzi, gdzie w 1954 ukończył Państwową Wyższą Szkołę Aktorską. W tym samym roku zadebiutował jako aktor, a dziewięć lat później jako reżyser teatralny. Początkowo swoją karierę wiązał z reżyserią, w 1971 roku ukończył Wydział Reżyserii warszawskiej PWST.

Jan Machulski jest aktywnym animatorem polskiego życia filmowego. Od 1974 roku jest wykładowcą na Wydziale Aktorskim łódzkiej PWSFTviT, kilkukrotnie był dziekanem tego wydziału. Był też pomysłodawcą łódzkiej Alei Gwiazd, na której w 1998 roku odsłonił gwiazdę ze swoim nazwiskiem. W roku 2003 na 11 Międzynarodowym Festiwalu Sztuki Autorów Zdjęć Filmowych Camerimage w Łodzi otrzymał Złotą Żabę dla najlepszego polskiego aktora. Dwa lata później Machulski został uhonorowany Offskarem - Polską Nagrodą Kina Niezależnego, przyznaną mu za całokształt twórczości i wspieranie kina offowego.

Na dużym ekranie zadebiutował małą rólką w filmie nowelowym „Trzy opowieści” (1953). W roku 1958 wystąpił w filmach wojennych „Historia jednego myśliwca” - gdzie zagrał młodego pilota Staszka, „Orzeł” i „Wolne miasto”. Główną rolę Machulski zagrał w autorskim filmie Jana Laskowskiego i Tadeusza Konwickiego „Ostatni dzień lata” (1958). W filmie „Drugi człowiek” (1961) zagrał Karola – mężczyznę, których wychodzi z więzienia i próbuje zacząć nowe życie. W latach 60. i 70. grywał głównie role epizodyczne, spośród których wyróżnia się postać hrabiego Pena Flor w „Rękopisie znalezionym w Saragossie” (1964) Wojciecha Jerzego Hasa.

W filmie przygodowym „Wyspa złoczyńców” (1965) zagrał pracownika muzeum Tomasza - głównego bohatera kultowych powieści Zbigniewa Nienackiego o Panu Samochodziku. Jako Ludwik - młody naukowiec wydany na pastwę zaborczych kobiet - Machulski wystąpił w komedii „Sublokator” (1966)  w reżyserii Janusza Majewskiego, zagrał też w „Lalce” (1968) Wojciecha Jerzego Hasa. Dzięki swej młodzieńczej urodzie był obiektem westchnień młodziutkiej Ludki w „Tabliczce marzenia” (1968), przystojnym kapitanem Staszkiem, który podbija serce nieprzejednanej dotąd porucznik Krystyny w „Rzeczpospolitej babskiej” (1969), oraz kochankiem Teresy – głównej bohaterki filmu „Z tamtej strony tęczy” (1972).

Druga połowa lat 70. to w karierze aktorskiej Jana Machulskiego głównie role w serialach telewizyjnych. W filmie szpiegowskim „Sekret Enigmy” (1979) oraz w telewizyjnej serii „Tajemnica Enigmy” (1979) aktor wystąpił w nietypowej dla siebie roli bohatera negatywnego – niemieckiego pułkownika Rudolfa. Machulski wystąpił także w popularnych serialach „Daleko od szosy” (1976) oraz „Polskie drogi” (1976).

Rola kasiarza Henryka Kwinto w komediach kryminalnych „Vabank” (1981) oraz „Vabank II czyli Riposta” (1984) w reżyserii Juliusza Machulskiego – syna aktora, jest jego najsłynniejszą filmową kreacją. Dzięki niej Jan Machulski zyskał emploi sympatycznego i szlachetnego oszusta o złotym sercu, które później wykorzystał m.in. w filmie „Vinci” (2004). Postać Kwinto została sparodiowana w innej komedii Juliusza Machulskiego „Kingsajz” (1987), w której pojawia się Kwintek grany oczywiście przez Jana Machulskiego. Od filmu „Vabank” Machulski Senior regularnie występuje  w filmach swojego syna. W komedii kryminalnej „Deja Vu” (1989) pojawił się jako „Big Jim” Cimino – ojciec chrzestny włoskiej mafii w Chicago, w kostiumowym „Szwadronie” (1992) zagrał legendarnego powstańca Markowskiego.

W latach 90. Machulski grywał małe role, głównie wojskowych lub policjantów, w najgłośniejszych filmach dekady. W kultowych „Psach” (1992 i 1994) Władysława Pasikowskiego wystąpił jako major Walenda, w filmie „Polska śmierć” (1994) zagrał pułkownika, a w komediach „Kiler” (1997) i „Kiler-ów 2-óch” (1999) Juliusza Machulskiego pojawił się w roli nadinspektora. Pełną ciepła postać dziadka zagrał w filmie „Cudze szczęście” (1997) w reżyserii Mirosława Borka.

Od lat 90. Machulski często pojawia się na małym ekranie, grając w popularnych serialach  m.in. w „Fitness Clubie” (1994-95), „Ekstradycji 2 i 3” (1996 i 1998), „Miasteczku” (2000 - 01) i „Rodzinie zastępczej” (2003). W serii „Matki, żony i kochanki” (1995 i 1998) zagrał Jana Padlewskiego, ojca jednej z głównych bohaterek – Doroty (Gabriela Kownacka). Ostatnio Machulski grywa w filmach młodych reżyserów. W roku 2000 zagrał Bossa w filmie „D.I.L.” Konrada Niewolskiego, a w komedii „1409. Afera na zamku Bartenstein” (2005) Rafała Buksa i Pawła Czarzastego Machulski zagrał główną rolę krzyżackiego komtura. Kolejną parodię postaci Kwinty – złodzieja Kwintowskiego aktor stworzył w komedii kryminalnej „Nie ma takiego numeru” (2005) w reżyserii Bartosza Brzeskota. Jan Machulski pojawił się też w polskim pastiszu „Amelii” – filmie „Emilia” (2005) autorstwa Piotra Matwiejczyka.


Wybrana filmografia:
Ostatni dzień lata (1958, reż. Tadeusz Konwicki)
Wyspa Złoczyńców (1965, reż. Stanisław Jędryka)
Sublokator (1966, reż. J. Majewski)
Rękopis znaleziony w Saragossie (1964, reż. Wojciech Has)
Album Polski (1970, reż. Jan Rybkowski)
Pogoń za Adamem (1970, reż. J. Zarzycki)
Polskie drogi - serial telewizyjny (1976, reż. Janusz Morgenstern)
Vabank - (1981, reż. Juliusz Machulski)
Vabank II czyli Riposta - (1984, reż. Juliusz Machulski)
Kingsajz (1987, reż. Juliusz Machulski)
Szwadron (1992, reż. Juliusz Machulski)
Psy (1992, reż. Władysław Pasikowski)
Psy II: Ostatnia krew (1994, reż. Władysław Pasikowski)
Kiler (1997, reż. Juliusz Machulski)
Kilerów 2-óch (1999, reż. Juliusz Machulski)
D.I.L. (2002, reż. K. Niewolski)
1409 - Afera na zamku Bartenstein (2001, reż. Rafał Buks)
Superprodukcja (2003, reż. Juliusz Machulski)
Vinci (2004, reż. Juliusz Machulski)

Zdj.: Agencja Gudejko









FINAŁ 21 TNF - 26.05.07





6 DZIEŃ 21 TNF - 25.05.07





LAUREACI 21 TNF





5 DZIEŃ 21 TNF - 24.05.07





4 DZIEŃ 21 TNF - 23.05.07





3 DZIEŃ 21 TNF - 22.05.07





"KINO MŁODEGO WIDZA", Dzień 2, 22.05.07





2 DZIEŃ 21 TNF - 21.05.07





"KINO MŁODEGO WIDZA" - Kino Marzenie, 21.05.07





INAUGURACJA 21 TNF - Kino Marzenie, 20.05.07





PRZYGOTOWANIA DO WYSTAWY WIDEO-ART LECHA MAJEWSKIEGO





ZNACZENIE LOKALNYCH OŚRODKÓW KULTURY W KSZTAŁTOWANIU KULTURY FILMOWEJ





PARTNERZY 21 TNF





PATRONI 21 TNF





SZCZEGÓŁOWY PROGRAM 21 TNF





KINO MŁODEGO WIDZA - Program





"BAJKI KTÓRE WSZYSCY ZNAMY" - Jubileusz 60-lecia Studia Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej, 26.05.07





Kino Młodego Widza - Projekcje poniedziałkowe, 21.05.07





Kino Młodego Widza - Projekcje wtorkowe, 22.05.07





Kino Młodego Widza - Projekcje środowe, 23.05.07





WIECZÓR Z JANUSZEM MORGENSTERNEM - Kino Marzenie, 26.05.07





"SERIALE, SERIALE..." - HERDZIN, BOGDANOWICZ, BISKUPSKI - Rynek, 24.05.07





MUZYKA FILMOWA HENRI SEROKA - Rynek, 24.05.07





MUZYKA FILMOWA WOJCIECHA WAGLEWSKIEGO i MATEUSZA POSPIESZALSKIEGO - Rynek, 25.05.07





MUZYKA FILMOWA KRZESIMIRA DĘBSKIEGO - Gala Zakończenia 21 TNF - Rynek, 26.05.07





"KOPIA MISTRZA", reż. Agnieszka Holland - pokaz specjalny





REGULAMIN 21 TARNOWSKIEJ NAGRODY FILMOWEJ





Janusz Morgenstern Laureatem nagrody za całokształt twórczości





"KREW POETY" - VIDEO-ART LECHA MAJEWSKIEGO - Galeria TCK, 20 - 26.05.07





I Konferencja prasowa - Piwnice TCK, 19.04.07





KINO PLENEROWE - Filmy z udziałem Jana Machulskiego , Rynek 20 - 23.05.07





"OSTATNI DZIEŃ LATA", reż. Tadeusz Konwicki, Jan. Laskowski - Rynek, 20.05.07





"SUBLOKATOR", reż. Janusz Majewski - Rynek 21.05.07





"VABANK 2 CZYLI RIPOSTA", reż. Juliusz Machulski - Rynek, 22.05.07





"VINCI", reż. Juliusz Machulski - Rynek 23.05.07





"ALEJA GÓWNIARZY", reż. Piotr Szczepański





"REZERWAT" (roboczy tytuł: "Praskie miraże"), reż. Łukasz Pałkowski





"BEZMIAR SPRAWIEDLIWOŚCI", reż. Wiesław Saniewski





"BRACISZEK", reż. Andrzej Barański





"CHAOS", reż. Xawery Żuławski





"CHŁOPIEC NA GALOPUJĄCYM KONIU", reż. Adam Guziński





"CO SŁONKO WIDZIAŁO", reż. Michał Rosa





"FUNDACJA", reż. Filip Bajon





"JASMINUM", reż. Jan Jakub Kolski





"JASNE BŁĘKITNE OKNA", reż. Bogusław Linda





"KTO NIGDY NIE ŻYŁ", reż. Andrzej Seweryn





"PALIMPSEST", reż. Konrad Niewolski





"PLAC ZBAWICIELA", reż. Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze





"PRZEBACZ", reż. Marek Stacharski





"STATYŚCI", reż. Michał Kwieciński





"Z ODZYSKU", reż. Sławomir Fabicki





21 TARNOWSKA NAGRODA FILMOWA, 20 - 26.05.07





| SCENA | FILM | GALERIA | EDUKACJA | USŁUGI | O NAS | FOTORELACJE | TERMINARZ IMPREZ | 20 TNF | 21 TNF | BYŁ SOBIE BLUES...2007 | DNI TARNOWA 2006 | BYŁ SOBIE BLUES...2006 | 22 TNF | DNI TARNOWA 2008 | BYŁ SOBIE BLUES...2008 | 23 TARNOWSKA NAGRODA FILMOWA | BYŁ SOBIE BLUES... 2009 |
(©) www.tck.pl 2005. Wszelkie prawa zastrzeżone.